E-Fatura İşlemleri

E-Dönüşüm Çözümleri

E-Fatura Nedir ?

  • e-Fatura, kağıt fatura yerine elektronik ortamda düzenlenen, işletmeler tarafından satılan ürün ve hizmet karşılığında kesilen, maliyeti düşük ve hızlı faturalama türüdür. e-Fatura maliyenin aracılığında online olarak sistemler arası resmi şekilde gönderilir.

  • e-Fatura Özellikleri Nelerdir?

  • Elektronik ortamda düzenlenir ve gönderilir.

  • Kâğıt faturaya göre maliyeti düşüktür.

  • Dijital ortamda arşivlenir.

  • Kargolama işlemi gerektirmeden karşı tarafa hızlı bir şekilde gönderilir.

  • Geriye dönük faturalara erişmek kolaydır.

  • Muhasebe programlarıyla entegre edilebilir.

Resim
İkinci Resim

E-Fatura'nın Avantajları Nelerdir ?

  • e-Fatura sistemi ile işletmeniz hız kazansın, gözünüzden kaçan faturanız kalmasın!
    Faturalarınızı manuel olarak girmek yerine faturaların doğrudan carilerinizin sistemlerine gönderilmesini sağlayarak süreci hızlandırın ve insan hatalarını sıfıra indirin.

  • Entegrasyon ve veri analizi süreçlerinizi daha kolay yönetin, finansal verilerinizi doğru şekilde raporlayın!
    İşletmenizin ön muhasebesi olan İyi Bulut ile entegre çalışan e-Fatura sisteminde verilerinizi anında analiz edin. Dilediğiniz her yerden fatura raporlarınıza ulaşın.

  • Kargo masraflarından ve kağıt fatura saklamaktan kurtulun, maliyet ve zamandan tasarruf sağlayın!
    Entegrasyon ve kurulum için ücret ödemeyin. e-Fatura’ya geçerek kağıt fatura bastırma, kargolama, arşivleme gibi masraflardan kurtulun. İşlemlerinizin tamamını online yürütün.

e-Fatura Uygulaması Ne İşe Yarar?

e-Fatura, Türkiye’de ilk kez 2010 yılında uygulamaya konmuştur. 397 sıra numaralı Vergi Usül Kanunu tebliği ile hayata geçirilen e-Fatura uygulaması kısaca işletmeler arasında faturalaşmanın daha hızlı yapılmasını sağlayan elektronik fatura uygulamasıdır.

e-Fatura Başvuru İşlemleri Nelerdir?

e-Faturaya geçiş iki farklı geçiş yöntemi bulunmaktadır. İşletmeler özel entegratör aracılığı ile başvuru yapabilecekleri gibi GİB portal üzerinden de başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Özel Entegratör Aracılığıyla e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • e-Faturaya geçiş iki farklı geçiş yöntemi bulunmaktadır.
  • İşletmeler özel entegratör aracılığı ile başvuru yapabilecekleri gibi GİB portal üzerinden de başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.
  • Başvuru sürecinde gerekli olan belgeler hazırlanmalıdır.
  • Başvuru tamamlandıktan sonra, entegratör firma tarafından bilgilendirme yapılır.
  • e-Fatura sistemine geçiş için gerekli teknik altyapı entegratör firma tarafından sağlanır.
  • e-Fatura kullanımı ile ilgili eğitim ve destek hizmetleri entegratör firma tarafından verilir.

GİB Portal Aracılığıyla e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Bu süreç için e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi, Şirket Kuruluş Sözleşmesi ve noter onaylı imza sirküleri örneği gibi çeşitli belgeler hazırlanır.
  • GİB portal üzerinden başvuru yapılır.
  • Başvuru onaylandıktan sonra kullanıcı hesabı aktif hale getirilir.

E-Fatura Nasıl Kesilir ?

e-Fatura portal üzerinden saniyeler içinde fatura oluşturmak mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi Sistemi üzerinden şifre ile giriş yapılarak “Arşiv Portal” kısmında yer alan bilgilerin doğruluğu kontrol edilir. “Belge Oluştur” bölümüne gerekli bilgiler girilerek e-fatura oluşturma işlemi tamamlanır.

Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura portal iptal bölümünden fatura iptal işlemlerini başlatmak mümkün. Portala giriş yaptıktan sonra “Adıma düzenlenen belgeler” sekmesinden belge tarih aralığı belirtilerek iptal edilecek olan fatura seçilir ve “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklanır. İptal gerekçesi belirtilerek onaylanır.

Resim

e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

e-Fatura iptal süreci temel ve ticari e-Fatura olarak farklılık göstermektedir. Ticari e-Fatura iptali alıcı ve gönderici olmanız durumuna bağlı olarak değişmektedir. Alıcısı olduğunu faturayı iptal ederken portal üzerinden iptal edemiyor olsanız da itiraz talebi oluşturabilirsiniz. Ancak, özel entegratör sistemi kullanıyorsanız faturayı kabul veya reddetmeniz mümkündür. Faturayı gönderen taraf sizseniz özel entegratör sistemi kullanıyor olsanız dahi fatura iptal yada itiraz talebi oluşturamazsınız. Bunun yerine, faturanın gönderdiğiniz firma tarafından yasal süre içerisinde reddedilmesi gerekir.

Portal Üzerinden e-Fatura İptali

e-Fatura İptal/İtiraz Portal’e giriş yaparak iptal talebi oluşturabilir, süreci takip edebilir, itiraz talebi oluşturabilir ve adınıza gelen itiraz taleplerine onay verebilirsiniz. Firmanız adına gelen e-Fatura’yı iptal etmek için “İptal Talebi Oluştur” butonuna tıklayarak faturanın 16 haneli numarasını ve tutarını yazdıktan sonra “İşlem Sahibi” “Alıcı” seçeneğine tıklayın. Mali mühür ya da e-imza akıllı kart şifre bilgilerini girerek “Talep Oluştur” ve “Onayla” butonuna tıklayın. Düzenlediğiniz fatura iptal talebinde ise “Alıcı” yerine “Satıcı” butonuna tıklamak dışında tüm süreç aynı ilerlemektedir.

Temel e-Fatura iptalinde ise izlenecek adımlar farklıdır. Bu fatura alıcının sistemine kabul veya red olanağı olmadan, kabul edilmiş olarak düşer. İptali için vergi mükellefinin kendi KEP adresinden alıcıya iptal nedenini açıkça ifade ettiği e-posta yollaması gerekir. Aynı işlemi noterden ihtarname göndererek veya PTT’den iadeli taahhütlü mektup göndererek de gerçekleştirebilir.

Sıkça Sorular Sorular

E-Fatura Nedir?
e-Fatura, Gelir İdaresi Daire Başkanlığı tarafından düzenlenip, talep edilen fatura bilgilerinin taraflar arasında güvenli bir şekilde paylaşılmasına olanak sunar. Dijital ortamlarda kayıt altında tutularak raporlanabilen ve gerektiğinde ibraz edilebilen bir fatura sistemidir. Kısacası e-Fatura, kâğıt faturanın dijital halidir.
E-Fatura'ya Geçiş Şartları Nelerdir?
E-Fatura’ya geçmek için aşağıdaki koşulları sağlanması gerekmektedir; Gerçek veya şahıs şirketi statüsüne sahip olmak.
  • Anonim şirket olmak.
  • Limited şirket olmak.

Bu özellikleri sağlayan işletmeler e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile bazı işletmeler için e-Fatura’ya geçiş isteğe bağlı değil zorunlu hale gelmektedir.

Kimler E-Faturaya'ya Geçmek Zorunda ?
İki tip e-Fatura kullanıcısı vardır, birincisi kanun kapsamında kullanım zorunluluğu olan kişiler ve kurumlardır. İkincisi zorunluluk kapsamında olmadan e-Fatura hizmetine geçiş yapmak isteyen gönüllülerdir. Günümüzde dijital dönüşüme ayak uydurmak için firmalar gönüllü olarak e-Fatura’ya geçiş yapmaktadır. Zorunlu geçişler GİB tarafından belirlenmektedir.
E-Fatura'ya Nasıl Başvurulur?
e-Fatura göndermek, almak, gönderilen veya alınan e-Faturaları elektronik ortamda muhafaza ve ibraz etmek isteyen işletmelerin, e-Fatura başvuru aşamasında önce mali mühür veya e-İmzaya sahip olmaları gerekmektedir. Mali mühür veya e-İmzaya sahip olan işletmeler, başvuru işlemini gerçekleştirdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uygun görmesi halinde e-Fatura uygulamasını kullanmaya hemen başlayabilirler.
E-Fatura Nasıl Düzenlenir?
GİB portalı, Entegrasyon Yöntemi ve Özel Entegratör olmak üzere üç farklı yoldan e-Fatura düzenlenebilir.
GİB Portalı üzerinden e-Fatura ücretsiz olarak düzenlenir. GİB portali fatura adedi az miktarda olan firmalar için daha kullanışlıdır.
Entegrasyon Yöntemi üzerinden fatura düzenleyebilmek için, işletme sistemi ile GİB sistemi birbirine entegre olmalıdır. Kurulum işlemi bir uzman ile gerçekleştirilir. Özel Entegratör yöntemiyle ise e-Fatura, entagratörün online portali üzerinden düzenlenir.
E-Fatura Nasıl İptal Edilir?
e-Fatura iptal işlemi, e-Fatura’nın türüne göre (Ticari e-Fatura ve Temel e-Fatura) değişiklik gösterebilir. Temel e-Fatura, alıcının faturayı reddetme seçeneğinin olmadığı bir fatura sistemidir. Ticari e-Fatura ise alıcı faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarının verildiği fatura türüdür. e-Fatura, faturayı gönderen kişi ya da firma tarafından iptal edilemez. İptal işleminin gerçekleşmesi için, e-Fatura’nın alıcısı olan kişi ya da firmanın e-Faturayı reddetmesi gerekir.
E-Fatura İptal Süresi Kaç Gündür?
Faturanın alıcı tarafından reddedilmesi için yasal süre 7 iş günüdür. Bu süre içinde herhangi bir işlem yapılmazsa fatura geçerli olur. 7 iş günü süresi faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren başlar.
E-Faturaya Geçiş Şartları Nelerdir?
e-Fatura’ya geçmek için aşağıdaki koşulları sağlanması gerekmektedir;
  • Gerçek veya şahıs şirketi statüsüne sahip olmak
  • Anonim şirket olmak
  • Limited şirket olmak
Bu özellikleri sağlayan işletmeler e-Fatura sistemine geçiş yapabilirler. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğler ile bazı işletmeler için e-Fatura’ya geçiş isteğe bağlı değil zorunlu hale gelmektedir.
E-Fatura Mükellefleri Fatura Düzenleyebilir Mi?
e-Fatura düzenlemeye başlayan iş yerleri aynı zamanda kâğıt fatura kesemez. e-Fatura’ya geçtikten sonra mevcut kâğıt faturalar vergi dairesine teslim edilir.
İyi Bulut ile E-Fatura, E-Arşiv ve E-ihracat Faturası Oluşturabilir Miyim?
İyi Bulut'ta elektronik fatura, elektronik arşiv, elektronik irsaliye ve elektronik ihracat belgeleri düzenlenebilmektedir.
Sistemde Tevkifatlı Fatura Kesme Özelliği Mevcut Mu?
Evet, İyi Bulut ile tevkifatlı fatura kesilebilir.

İyi Bulut ürünü için teklif alın, işinizi yazılımla büyütün!

Bilgi Talebi Demo Talebi
WhatsApp